De leraren zijn op

Geen onderwijs voor Zeeuwse kinderen: de leraren zijn op

VLISSINGEN – Zeeuwse basisschoolleerlingen zitten regelmatig thuis omdat er geen vervanging is voor zieke leraren. Alleen deze week al zijn zeker drie klassen thuis gebleven.

Mogelijk zijn er veel meer leerlingen thuis gebleven. ,,Scholen houden het bij, maar niet alles wordt aan ons gemeld”, zegt Pim van Kampen. Hij is voorzitter van het CPOZ, waar nagenoeg alle besturen voor primair onderwijs in Zeeland vertegenwoordigd zijn. Op Archipelschool De Omnibus in Vlissingen zijn dit schooljaar al drie keer klassen thuisgehouden.

Vrijdag was dat ook het geval, vertelt directeur Henk Weemaes. ,,Ik ben net bezig een brief aan de ouders te schrijven over dit probleem. Vrijdag hebben we ouders van de combinatiegroep 3/4 moeten vragen de kinderen thuis te houden.’’

Moeilijke keuzes

Weemaes: ,,We hebben een zieke leraar en een zieke onderwijsassistent. Dat probeer je met kunst- en vliegwerk op te vangen. Bijvoorbeeld door twee kleinere groepen samen te voegen zodat je een leerkracht kunt laten invallen. Of door een onderwijsassistent weg te halen bij een groep en die voor de klas te zetten. Voortdurend maak je keuzes: welke groep ga ik ontzien, welke groep is de dupe. Het móet wel, want vervangers zijn er niet. Donderdag hebben we het zo nog kunnen oplossen in groep 3/4. Daar hebben nu deze week drie verschillende gezichten voor de klas gestaan. In groep 1/2 is ook een leraar ziek. Daar staan twee parttimers voor de klas. De duopartner heeft het sinds donderdag overgenomen. Maar die kan komende donderdag en vrijdag niet; als de leraar dan nog niet beter is, hebben we niemand. Het is dweilen met de kraan open.’’ Op Het Talent in Middelburg, waar Weemaes ook directeur is, is ook een zieke. ,,We kijken per dag hoe we het kunnen oplossen. Het moment is nabij dat we ook daar een klas naar huis moeten sturen’’, aldus Weemaes.”

Bestuurder Pim van Kampen gaat inventariseren hoe vaak het sinds de kerstvakantie voorgekomen is dat een klas geen onderwijs kon volgen. ,,Bijna iedereen die dit schooljaar als vervanger begonnen is, heeft nu een reguliere baan. Er zijn gewoon geen vervangers meer. In heel Zeeland hebben we op dit moment vijftig à zestig vervangers nodig. Daarnaast zijn vijftig à zestig leerkrachten nodig om mensen te vervangen die na de zomervakantie met pensioen gaan. De Pabo levert er jaarlijks zo’n vijftig af, maar gemiddeld zijn er daarvan twintig die doorstuderen of iets anders gaan doen.”

Van Kampen wijst erop dat er ook nog een ‘verborgen lerarentekort’ is: ,,Scholen vangen het intern op door klassen te verdelen of de directeur voor de klas te zetten. Zo verdoezel je de omvang van het probleem. Als er nu iemand ziek is, staat er geen volwaardige leraar voor de klas.”

 

 

Dit artikel komt uit de PZC: klik hier voor het artikel