Hit op YouTube

Vier kinderen van Archipelschool de Omnibus hebben in het voorjaar 5 video’s opgenomen over de Slag om de Schelde. Opdrachtgever is de Frans Naerebout Stichting. Deze maand verschijnt een lespakket voor de midden- en bovenbouw van alle basisscholen van Walcheren waarin de clips een rol spelen. De kinderen hebben zich eerst verdiept in de lokale bevrijdingsgeschiedenis hier op Walcheren om daarna enkele vragen te kunnen bedenken die ze aan deskundigen wilden stellen. Zo is er een clip over de bevrijding van Vlissingen waarin archivaris Adri Meerman uitlegt waarom die Slag om de Schelde zo belangrijk was. Jan van Berlo van het Loodswezen vertelt over de werkwijze van de loodsen na de bevrijding. Agnes den Hartogh tekent met kinderen op plekken die aan de Slag herinneren.

Kinderen maken onder begeleiding zelf een journaal. Ze ervaren hoe het is om in een redactie te werken. Ze leren dat je veel keuzes moet maken als journalist, dat vragen stellen iets is dat je kunt leren en … dat je presentatieteksten soms wel 10 keer opnieuw moet voorlezen voor het er goed op staat.

Mocht je de mailings van de Stichting Frans Naerebout gemist hebben: hier is de link naar de clip over het muZEEum waarin Pol Verbeeck laat weten wat er rondom de Slag om de Schelde te doen is. De andere clips vind je in de afspeellijst. Zoeken op YouTube kan ook. Zoekwoord is: Frans Naerebout Jeugdjournaal. We herdenken 75 jaar bevrijding. Onze kinderen willen we laten weten waaróm we dat doen. Kennis van de feiten maakt herdenken betekenisvol.

Link: https://youtu.be/x6ykza76W68